In welke mate wil ik mij minder verlegen gaan gedragen? - GROEI ACADEMIE

In welke mate wil ik mij minder verlegen gaan gedragen?

3 tips tot minder verlegenheid!

Verlegenheid!

Hoe kwam jij uit jouw verlegenheid?’, vragen ze me wel eens.

A ja. Onze deelnemers weten, zoals jij zo meteen, dat ik wegens ‘overdreven introverte persoonlijkheid’ ben vrijgesteld van legerdienst. Zeg gerust dat ze me veel te verlegen vonden om van enige dienst te kunnen zijn.

Soms vraag ik me af wie van deze vrijstelling het bestaan van afwist? Ik had er nooit eerder van gehoord: ‘overdreven introverte persoonlijkheid.’ Mij dringt het inmiddels enorm tot me door, alsof een ‘introverte persoonlijkheid’ nog niet genoeg is. Wanneer je weet dat voor mij het woord: ‘persoonlijkheid’ deze ‘introversie’ statisch maakt. Dan vraag ik me af wat ze bedoelen met ‘overdreven’. Voor mij is dat dan ‘overdreven statisch’, zoals onveranderlijk. Mooi vooruitzicht is het niet?

Echter niets is minder waar!

Zij onder jullie die tekenen van introversie vertonen, of verlegen overkomen, kijken alvast baten bij enkele van mijn volgende tips.

1e tip:

Telkens wanneer je iemand ontmoet heb je meerdere mogelijkheden. Ofwel doe je zoals ik vroeger deed, toen we nog niet heter wisten: ‘je zorgt ervoor dat je steeds en overal de eerste bent, zodat de anderen tot bij jouw dienen te komen’, ofwel doe je zoals ik nu doe: ‘je gaat op jouw wenselijk tijdstip, en je stelt jezelf voor aan de anderen’. Jezelf even voorstellen. Is een aan te leren vaardigheid… en hoe meer je het doet, hoe meer zelfvertrouwen het je geeft.

2e tip:

Telkens wanneer je zoals ik vroeger, steeds en overal de eerste bent, kom je door dit te doen totaal ongeïnteresseerd over bij de anderen. Enkel ik wist dat toen nog niet, zoals jullie dit nu wel weten. Nu wij allen beter weten, zal het je niet verbazen wanneer ik zeg dat van zodra ik me leerde af te stemmen op de anderen, om oprechte interesse in hen te tonen, zij ook interesse in mij kregen. Dat had ik vroeger nooit gedacht.

3e tip:

Vroeger toen we nog niet wisten hoe, was het voor mij vrij normaal om me minderwaardig ten opzichten van anderen te voelen. En dat zorgde ervoor dat ik me zo groot als een erwt maakte, in de hoop door niemand gezien te worden.

Nu weet ik dat de meeste mensen zich wel eens minderwaardig voelen, en dat de beste manier om hiermee om te gaan je te tonen is zoals je bent, ook al denk je dat dit saai is, of wat je ook mogen denken.

Anders ontstaat het gevaar dat je overgecompenseerd, en meerwaardig, tot neerbuigend gaat overkomen.

Echter gewoon jezelf zijnde, gelijk een ander, en ze zullen je alle gelijkwaardig aanschouwen.

Het ergste wat gebeuren kan is dat je geheel niets veranderd, echter dat ken je al. Doch zal veelal blijken dat je je al snel minder verlegen gaat gedragen, en deze prijs wil ik er graag voor betalen.

In welke mate wil ik mij minder verlegen gaan gedragen?

Laat ons weten hoe we jou hierbij kunnen helpen!

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Motiveren & trajecten:

Internationaal erkende opleidingen in groep:

todo
X