Hoe help je iemand om goede beslissingen te nemen? - GROEI ACADEMIE

Hoe help je iemand om goede beslissingen te nemen?

Hoe help je iemand om goede beslissingen te nemen?

Goeie vraag, want vroeger dacht ik altijd dat beslissingen nemen enkel en alleen ging over het opnemen van verantwoordelijkheid. Niet om iemand te helpen om deze te nemen.

Een zeer lieve oude dame die ik ken, die neemt zelden tot nooit goede beslissingen. Dit denk ik alvast omdat ze over elke voor haar genomen beslissing waarvan ze niet geheel tevreden is, de rest van haar leven wellicht zal blijven klagen en zagen.

Zoals je reeds bemerken kon, laat zij het nemen van haar beslissingen over aan anderen. Ze werpt visjes om aan te geven wat zij wil. Echter, ze is soms helemaal verbaasd wanneer anderen iets anders dan wat ze indirect aangaf, beslissen in haar plaats.

Echter, verantwoordelijkheid opnemen durft ze niet. Neen, want stel dat haar beslissing een slechte beslissing zou zijn, de verantwoordelijkheid voor de mogelijke gevolgen daarvan op zich nemen, dat kan ze niet aan. De gedachte daaraan alleen al, weet haar totaal te verlammen tot het nemen van beslissingen. Herkenbaar?

Nu, wanneer de ander in haar naam een slecht beslissing neemt, heeft deze ander het gedaan, zie je. Dan is het de verantwoordelijkheid van die andere om de shit op te kuisen, niet haar verantwoordelijkheid. Erg hé?

En wanneer anderen iets anders beslissen dan wat zij aangaf, is dat omdat de anderen het nalieten om onderling rekenschap naar haar op te nemen.

Met andere woorden: het is altijd de ander zijn fout.

Verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen beslissingen is door mijn ogen gezien enorm belangrijk. Wat deze oude lieve dame nog steeds niet doorheeft, en wij wel, is dat het niet nemen, het uit de weg gaan van een beslissing, op zich ook een genomen beslissing is. En een wel zeer slechte beslissing, omdat je door dit te doen jouw lot in de handen van een ander legt.

Daarnaast weet zij ook niet wanneer ze haar lot het best in de handen van de anderen legt. En jij?

Goede beslissingen, zoals wij hopelijk bijna allemaal weten, neem je vanuit goede emoties. En slechte beslissingen nemen we inderdaad vanuit slechte emoties.

De eerste raad die ik deze oude lieve dame wil geven is, om telkens ze vanuit de angst om verantwoordelijkheid op te nemen, beslist om geen beslissingen te nemen, wat op zich een slechte beslissing is, dit te leren doen vanuit een goede emotie.

Eens ze dit eenmaal een kans heeft gegeven, is haar oude patroon doorbroken. Daarnaast zou ik haar leren om eerst in een helpende emotie te kruipen, telkens de oude angst tot beslissen opkomt. En ook zij zal al snel bemerken dat haar beslissingen steeds meer in lijn zullen zijn met wat zij écht wil.

Daarna zou ik haar leren om haar genomen beslissingen te evalueren, en de emotie van waaruit ze deze genomen heeft. Zodat ze zich bewust wordt van wanneer en van waaruit te beslissen.

Weet dat wanneer je iemand echt wil helpen goede beslissingen te nemen, je deze niet voor deze anderen neemt, echter dat je hen helpt om te leren deze zelf te nemen…

Alex Peeters


Hoe help je iemand om goede beslissingen te nemen?

We beslissen de hele dag door. We zijn ons van heel wat beslissingen niet bewust, doch ze geven hoe dan ook richting aan ons leven.

Heel wat mensen worstelen met het nemen van beslissingen. Alex heeft in zijn tekst hierboven een mooi voorbeeld gegeven van wat ‘onbeslistheid’ in iemands leven kan teweegbrengen. Als we niet zelf beslissen, beslissen anderen in onze plaats.

Er zijn echter nog andere ‘bochten’ die we nemen als we keuzes maken. Bij elk van deze bochten laten we zaken liggen, waardoor we vaak niet de best mogelijke keuze maken.

Emotionele keuzes: zelden een goed idee

Vaak kiezen we emotioneel. Uiteraard spelen onze emoties mee in de keuzes die we maken en dat is ook volkomen ok. Als onze emoties echter de bovenhand nemen, dan komen we mogelijks ergens in terecht waar we niet willen zijn. Denk maar aan impulsaankopen. Je gaat naar de winkel, je koopt allerlei zaken, je komt thuis en dan pas besef je: ‘had ik dit eigenlijk nodig? Waarom heb ik dit in hemelsnaam gekocht?’

Als wij onze emoties achter het stuur zetten, dan is de kans dat we keuzes maken die we eigenlijk niet willen, vrij groot.

Emotionele keuzes maken ons afhankelijk: van anderen, van reclame, van …

Rationele keuzes: we negeren belangrijke zaken

Soms zijn we te rationeel in onze beslissingen. Dan is het goed om onder andere onze emoties een grotere plek te geven. Te rationele keuzes zorgen er vaak voor dat we bijvoorbeeld de grenzen van ons lichaam niet laten meetellen. Denk maar aan iemand die persé een persoonlijk record wil halen in één of andere sport. Lichamelijke pijn en ongemakken worden straal genegeerd. Doorbijten is belangrijk. Soms leren kleine kinderen dit al, als ze bijvoorbeeld ballet doen: ‘pijn is fijn’, wordt in hun jonge brein gestampt.

Hoe kan het dan wel?

Beslissingen nemen begint bij het meenemen van alle aspecten van onze persoon en onze omgeving: ons potentieel dat zich wil ontwikkelen, ons rationeel verstand dat de dingen wil begrijpen, onze emoties, ons lichaam, onze omgeving, de anderen …

Het is als met jezelf rond de tafel zitten: alle aspecten krijgen een stem in de keuze die moet worden gemaakt. Dan is er harmonie. Geen perfectie. Geen totaal goed gevoel, in de meeste gevallen. Maar wel evenwicht, grond onder je voeten.

De meeste mensen kunnen dit volop leren en toepassen.

Stel ons jouw vraag in verband met beslissingen nemen. We helpen jou graag op weg!

Marleen Devisch

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen
Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 27 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 27 juni 2021


NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

NLP Master Business Practitioner 20 februari, 6 & 20 maart, 3 & 17 april, 22 mei, 5, 19 en 26 juni 2021


Basismodellen voor coaching op 26, 27 en 28 februari 2021

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 3, 4 & 5 september 2021


Hypnotic Practitioner op 22, 23 & 24 oktober, 26, 27 & 28 november 2021, 7, 8 & 9 januari en 12 februari 2022

todo
X