Zelfaanvaarding

Zelfaanvaarding

Zelfaanvaarding. Of anders gezegd. Jezelf aanvaarden. Hoe aanvaard je jezelf wanneer je het gevoel hebt niet begrepen te worden? Wanneer je je jezelf niet mag zijn? Hier heb ik veel te lang mee geworsteld. Herkenbaar?

Al kind werd ik op dezelfde wijze opgevoed als mijn zus. Mijn zus is zoals mijn ouders. En dat is helemaal oké. Echter, zij zijn anders dan ik. En dit anders zijn zorgt ervoor dat ik door hun ogen gezien op een andere planeet leef. Inmiddels weet ik dat ik van de planeet ‘Asperger’ ben. En zij van de planeet ‘Doorsnee’.

Ieder van ons gaat anders door het leven, ieder met zijn eigen voeten op de ‘aarde’. Inderdaad, ‘De aarde’ hebben we allemaal gemeenschappelijk, en ook als planeet.

Echter, in een tijd van inburgering, van immigratie, zijn zoveel mensen toch zo verbaasd waarom dit toch zo een moeilijk hoofdstuk is. Herkenbaar?

Terwijl ik dit schrijf kwam ik zonet tot het besef dat dit een hot item is, dat in mijn leefwereld altijd heeft bestaan, en ook in jouw eigen middens, waar ook jij opgroeide. Zo meteen neem ik je mee in onze leefwereld.

Ja. Ik ben geen immigrant, afkomstig van een ander land, want mij hebben ze zelf doen ontstaan tijdens een daad van liefde, dit neem ik alvast aan, al is het omdat het beter klinkt dan tijdens een daad van platte stomende seks om de seks.

Ik ga er vanuit dat ik gewenst ben, al of niet bewust gepland. Mocht ik een verrassing geweest zijn, is dit best oké voor mij, want ik was voor hen een veel grotere verrassing dan zij hadden voorzien.

Want ook al ben ik ontstaan door hun hulp, doordat het eindresultaat afwijkt van de door hen gekende, vertrouwde ‘doorsnede’, ben ik een inwijkeling, een vreemde, een immigrant, in eigen nest. Best confronterend…

En wanneer je weet dat we sommige mensen uit eigen nest reeds zo moeilijk kunnen aanvaarden, wat dan met al die anderen, die wellicht net als een ‘Asperger’ ook anders denken, die er tevens andere gewoontes op nahouden, die een andere cultuur hebben, net als ik.

Mijn TIP aan jullie is: “Aanvaard dat wat men op deze ‘aarde’ zet is wat het is, zo aanvaard je jezelf, en geef je mij en alle anderen, die anders zijn dan jij, tot veel meer kans op onze zelfaanvaarding, waar ook wij recht op hebben.”

Alex Peeters


Aanvaard dat anderen jou soms niet aanvaarden

Bovenstaand schrijven van mijn wederhelft raakt mij. Telkens ik het lees – en dat deed ik reeds vaak – ontroert het mij.

‘Aanvaard jezelf zoals je bent’. Mooie woorden. Makkelijk, als je ‘erbij’ hoort, als je niet afwijkt van de norm. Want dan word je makkelijker aanvaard door anderen en dit bevordert de zelfaanvaarding.

Sommigen moeten veel meer moeite doen voor dit alles. Ze zijn ‘anders’. Ze krijgen, al dan niet rechtstreeks, van de omgeving de boodschap dat ze raar zijn, vreemd, er niet bijhoren, enzovoort. In elk geval in eerste instantie.

Mijn man heeft Asperger. Zeer intelligent, maar een beetje ‘vreemd’, voor wie hem voor het eerst ontmoet. Een spraakwaterval, of een zwijger, naargelang hoe de dag voor hem is. Een eigen motoriek. Een aparte vorm van humor. Gewoon een beetje vreemd. Wie de moeite doet om hem een vraag te stellen, om hem beter te leren kennen, ontmoet echter een mens met een warm hart, met humor, met belangstelling voor de wereld, met een passie om mensen te helpen groeien.

Als mensen in staat zijn om een paar eigenaardigheden erbij te nemen, dan kan er een goed contact ontstaan. Sommigen slagen daar zeer goed in. Anderen komen niet verder dan ‘tolereren’ van zijn aanwezigheid. Ze helpen niet de brug te maken in het contact, integendeel, ze laten hem links liggen. Hoe hij ook zijn best doet in sommige middens, hij wordt er niet aanvaard.

Ik merk dat ‘het niet aanvaard worden’ een grote weerslag heeft op ‘zelfaanvaarding‘. Er zijn hoe dan ook voldoende signalen van buitenaf nodig eer iemand in staat is om zichzelf te aanvaarden, met alles erop en eraan. ‘Aanvaarden dat je niet aanvaard wordt door anderen’, is best wel een uitdaging.

‘Aanvaarden’ wordt vaak foutief ingevuld. Mensen denken dat ze pas iets aanvaarden als ze met alles wat aanvaard dient te worden, akkoord zijn of gelukkig zijn. Dat is zelden het geval.

Als ik mezelf wil leren aanvaarden, dan dien ik ook deze dingen te aanvaarden waar ik niet zo blij mee ben, dingen waar ik mij over schaam misschien, zaken die onaf zijn in mezelf, enzovoort. Ik dien m.a.w. ook de ‘kromme’ kant van mezelf te leren aanvaarden. ‘Aanvaarden’ is eigenlijk zeggen: ‘dit is wie ik ben, nu’. Met sommige dingen ben ik blij, met andere niet. Sommige zaken aan mezelf haat ik misschien. Anderen aanvaarden mij misschien niet en dat doet pijn. Toch is dit de ‘rugzak’ waarmee ik nu verder ga in mijn leven. Ik kan er constant aan bijsturen. De meeste dingen kan ik veranderen of erin groeien. Andere dingen zijn wat ze zijn en dien ik gewoon mee te nemen.’

Deze vorm van aanvaarden is de realiteit zoals ze is, meenemen op je weg. Het is de sleutel om te groeien. Want wat je niet aanvaardt, zul je ook niet bekijken. Je zult er niet aan sleutelen. Je verbergt het, diep weggestoken, in het donker. Daardoor blijft het een ballast, die jouw groei vertraagt of zelfs belemmert. Aanvaarden is de eerste stap om te kunnen groeien. Jezelf aanvaarden zoals je bent, stilletjes loskomen van wat anderen over je zeggen of van je denken, is belangrijk om je eigen weg te durven volgen.

Marleen Devisch

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Business Practitioner op 18 september, 2, 16 & 30 oktober, 20 november, 4 & 18 december 2020, 15 & 29 januari 2021

NLP Master Practitioner op 25, 26 & 27 september, 23, 24 & 25 oktober, 27, 28 & 29 november 2020 en 12 februari 2021

NLP Practitioner™op 9, 10 & 11 oktober, 13, 14 & 15 november, 11, 12 & 13 december 2020 en 12 februari 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X