Zoek steeds het beste op in mensen - GROEI ACADEMIE

Zoek steeds het beste op in mensen

Zoek steeds het beste op in mensen

Vorige week had ik een gesprek met iemand, omdat er klachten waren in het team waarin ze werkt. Het beloofde een moeilijk gesprek te worden. Er was een conflict geweest met de teamleider en de persoon in kwestie was al een paar weken onhebbelijk in haar gedrag. Ze maakte iedereen het leven zuur. Ze was bijzonder negatief ingesteld en verpestte echt de werksfeer. Op die manier was het niet meer houdbaar om haar in dit team te laten werken.

Het was niet de eerste keer dat ik met deze dame een gesprek moest voeren. Telkens kwam ze vrij arrogant uit de hoek en stak ze niet onder stoelen of banken dat ze mij liever zag gaan dan komen.

Ik besloot het dit keer anders aan te pakken. Ik had vastgesteld dat ik mij bij vorige gesprekken, teveel had laten leiden door mijn eigen irritatie. Ze haalde het bloed van onder mijn nagels en ik was in die val getrapt. Dit zou mij dit keer niet gebeuren, daar was ik vastbesloten in.

Hoe zou ik het dan wel aanpakken? Ik zou mijn focus verleggen. En dan zien wat er zou gebeuren.

Bij het binnenkomen was de vrouw in kwestie al direct defensief: ‘wat moet ik hier komen doen? Is dat wel een manier van doen om vooraf niet te zeggen waar het over gaat?’ Ze was dus al boos, nog voor ze op haar stoel had plaatsgenomen …

Ik antwoordde haar rustig: ‘ik heb gehoord en ook zelf gemerkt dat je de laatste tijd slecht in je vel zit. Dit bekommert mij en daarom wou ik met jou spreken.’ Ze kalmeerde enigszins. Want ik had enkel mijn bezorgdheid om haar geuit. En die bezorgdheid raakte een diepere snaar, dat was duidelijk voelbaar.

Ze begon te vertellen. Ik liet haar zeggen, stelde af en toe een vraag, om achter de feiten te geraken. We kwamen steeds verder. Ik volgde haar ritme. En zij, zonder het te beseffen, volgde op den duur mijn piste. We waren vertrokken …

Er kwam een hele geut frustraties uit. Ze had geen werk genoeg, ze verveelde zich. En de collega van wie ze een taak had moeten overnemen, pikte dit niet en verstoorde voortdurend haar terrein. Het was verstikkend. Ik toonde hier veel begrip voor. Dit gaf haar de moed om door te gaan.

Die moed raapte ze op een bepaald moment samen. Ze vertelde mij wat ze écht wou, ze had het al helemaal uitgedacht. Ze wou naar een ander team en ze wist heel goed welke taak ze daar wou doen. Het vloog eruit. Eerst nogal afdwingend. Zo op een toon van: ‘je haalt het niet in je hoofd om dit aan mij te weigeren.’ Toen ik bleef luisteren en bevragen, voelde ik hoe ze zich minder schrap ging zetten. Ze werd serieus genomen. Ze kreeg grond onder haar voeten.

Ik kreeg bevestiging van haar toen ik samenvatte: ‘eigenlijk worden jouw mogelijkheden in jouw huidig team niet voldoende aangeboord. Je hebt nog veel reserves in jou en die kan je momenteel niet ontplooien. Heel dat potentieel zoekt een uitweg en deze uitweg heb je verwoord in jouw voorstel om te veranderen van team. Is dat correct?” Ze bevestigde dit met klem.

Op dat moment wist ik dat onze connectie gemaakt was. Haar wantrouwen jegens mij, ook van vroegere situaties, sijpelde uit ons gesprek. Ze werd rustig. En ik was heel blij dat ik haar had geraakt daar waar haar potentieel aan het zoeken was om naar buiten te komen.

Het beste in mensen opzoeken, betekent op zoek gaan naar het potentieel in hen. Dat stuk, dat zich wil ontplooien, dat zoekt om te mogen vorm krijgen. Dit is volgens mij de motor van elke diepe motivatie, de motor van alle groei en ontwikkeling in mensen.

Je moet vaak door een aantal hindernissen heen om dat potentieel te kunnen bereiken in je communicatie. Soms moet je door irritant gedrag heen, of door stekelige opmerkingen, of door afweer van allerlei soort. Als je volhoudt echter, dan kom je plots in een ander vaarwater terecht.

Verwoorden waar het écht om gaat, waar de verborgen agenda’s zitten, word je in eerste instantie niet steeds in dank afgenomen. Toch kom je er verder mee dan te vernestelen in discussies die enkel een oppervlakkige laag in mensen aanspreken.

Een tijdje geleden zaten wij aan de onderhandelingstafel. Het was een moeilijke situatie en de meningen liepen uiteen. De andere partij was boos. Wij waren gefrustreerd. Het was heel gemakkelijk om te blijven hangen in gekibbel over details. Soms moet je dan het gesprek ‘optillen’ en durven onder woorden brengen wat de essentie is. Dat hebben wij ook gedaan. We hebben duidelijk gezegd: ‘het gaat hier niet om hoeveel latjes de voordeur al dan niet heeft. Het gaat er hier om dat we tot een overeenkomst kunnen komen waar we ons allebei in kunnen vinden.’ Onmiddellijk kalmeerde de andere partij. Er was een begin van connectie. Iets om ons aan vast te houden om het gesprek te laten groeien in de goede richting.

Het is niet altijd gemakkelijk, het beste in mensen aanspreken. In het heetst van de strijd denken we daar niet aan. Dan voelen we ons boos of gefrustreerd en willen we het gevecht aangaan. Toch brengt ons dit bitter weinig op, aan het einde van de rit.

Niet iedereen zal volgen als je het potentieel van iemand aanspreekt. Soms hebben mensen zich ‘ingekapseld’. Onlangs had ik een gesprek met iemand die, telkens ik dacht dat ik een connectie had, het gesprek 180 graden draaide, de feiten terug anders verwoordde. Het was echt onmogelijk om de verbinding tot stand te brengen. Het was een sterk verdedigingsmechanisme van die persoon. Frustrerend voor mij en ook voor haar, want ze lijdt onder haar huidige situatie. Maar ze verhindert zichzelf om eruit te komen. Dan sta je machteloos en moet je laten gaan. Loslaten van de mogelijkheid dat het goed komt met iemand, is een harde dobber. En toch moet het soms. Je bent niet verantwoordelijk voor het groeiproces van iemand anders. Je kunt enkel jouw bijdrage leveren. En de ander neemt het aan, of niet. Daarna moet je loslaten. Elke mens heeft zijn eigen levenspad. En wie zijn wij om dat te willen sturen?

We kunnen alleen hopen dat ze vroeg of laat iemand tegenkomen die er wel in slaagt om hen te raken en de knelpunten te helpen losmaken.

Wil jij leren hoe je gemakkelijker connecteert met anderen? En hoe je er kunt voor zorgen dat de ander jou volgt in een gesprek? Wil jij leren hoe je moeilijke situaties kan ontmijnen? Kom dan langs.

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 26, 27 en 28 februari 2021

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

Tot 10 december 2020 VROEGBOEKKORTING van 21 % ten opzichte van de deurprijs, bij inschrijven en betalen aan één van onze opleidingen, gelding vanaf vermelding van 'VROEGBOEK10KORTING21' tijdens jouw inschrijving. Deze vroegboekkorting is niet cumuleerbaar met andere acties.

todo
X