Eerlijker en authentieker - GROEI ACADEMIE

Eerlijker en authentieker

Eerlijker en authentieker

Eerlijker en authentieker

Eerlijker dan wat?

Ik ben van nature een zeer eerlijk persoon, en mijn eerlijkheid brengt me soms in de problemen. Veel mensen kunnen deze directe vorm van gegeven feedback niet aan.

Authentieker dan wie?

De persoon die ik wil zijn, die bloeit steeds meer in me op. En dit terwijl ik steeds beter weet wat ik wil, en waarvoor ik sta, ga ik mijn eigen weg. Een weg waarbij ik rekening hou met zowel mezelf als met de anderen.

Waarbij ik wie ik echt ben, steeds meer, steeds weer, durf te tonen. Mijn originele ik, die zowel trouw is aan zichzelf, als betrouwbaar is voor anderen.

En telkens wanneer mijn denken en doen congruent is, kunnen anderen dit hieraan bemerken en gewaarworden. Echter, wie ik altijd al geweest ben, diende ik opnieuw te leren zijn.

Reeds vanaf mijn geboorte ben ik enorm eerlijk. Vraag gelijk wat aan mij, en je krijgt een eerlijk tot te eerlijk antwoord om aanhoren.

Die eerlijkheid, mijn natuurlijke aanpak als ‘Asperger’, is vrij direct. Echter, de ‘doorsnee’ van onze maatschappij, kan deze vorm van directe eerlijkheid niet aan. Wellicht te confronterend, te snel of te onverbloemd gebracht.

Om de illusie van ‘aanvaard te worden door de ‘doorsnee’’ in stand te kunnen houden, diende ik eerst minder authentiek te worden.

Ik werd een te perfectionistische persoon, met als doel ‘aanvaarding door anderen’, terwijl authenticiteit voor imperfectie staat, door je schoonheidsfoutjes te durven tonen, in plaats van ze te willen verstoppen. Echter, dit wist ik toen nog niet.

Ik diende anderen te leren beoordelen, veroordelen… want dat doet de ‘doorsnee’ enorm. Echter, inmiddels weet ik dat authentieke mensen niet oordelen.

En emoties tornen mocht ik ook niet, omdat mannen dat niet doen. Dus mezelf kwetsbaar opstellen mocht ik ook al dit meer;

Ook al werd ik nog steeds niet aanvaard door de ‘doorsnee’ , mijn natuurlijke authenticiteit had ik inmiddels mezelf weten af te leren. Herkenbaar?

En toen wist ik nog niet waarom, inmiddels wel. En jij?

Echter, bij mijn beste vrienden, daar ben ik altijd mezelf geweest en gebleven. Daar hoefde ik niet te oordelen.

Daar hoefde ik niet perfectionistisch te zijn. Mijn imperfectie zorgde voor grappige tot enorm grappige momenten, waarvan ze best genoten.

En zij wisten eigenlijk alles van mij. Mijn hele kaart van de wereld. Terwijl de ‘doorsnee’ enkel deze versie van mij kende, voldoende om door hen aanvaard te kunnen worden

Plots drong het tot me door! Ja, ten opzichte van mijn echte vrienden ben ik altijd authentiek gebleven, en ten opzichte van de ‘doorsnee’ werd ik nepper en nepper, zou je kunnen stellen.

Sindsdien leerde ik mezelf opnieuw directer te zijn, doch anders dan vroeger. Deze keer op een tactvollere, meer afstemmende, meer hartverwarmende manier, oprechter geïnteresseerd in de ‘doorsnee’ en alle anderen. Mezelf kwetsbaarder opstellende, weinig tot niet oordelende, mijn imperfectionisme tonende.

En dit met een nieuw doel voor ogen: ‘gewoonweg meer mezelf zijn’, in plaats van mijn oude doel: ‘aanvaarding door alle anderen’, en dit met ongekende gevolgen voor mij. En ja, hoe authentieker ik me gedraag, hoe gemakkelijker anderen mij aanvaarden.

Wat de magie binnen NLP allemaal niet met je kan doen hé …

Alex Peeters


Ligt de waarheid in het midden?

Mensen met Asperger snappen niet altijd dat ‘eerlijkheid’ niet hetzelfde is dan ‘zomaar zeggen wat je denkt’. Hun eerlijkheid is vaak iets te extreem. Ze missen soms de context. Ze hebben niet het overzicht over de gehele situatie. ‘Eerlijk zijn’ is voor hen iets rechtlijnig. Als je partner een nieuw kleedje heeft gekocht en daar duidelijk blij mee is en ze vraagt wat je ervan vindt, dan zal iemand met Asperger die het een lelijk ding vindt, gewoon zeggen: ‘ik vind het een lelijk ding’. Dat de partner vol verwachting is naar een compliment, ontgaat de persoon met Asperger. Dat er een tactvoller antwoord mogelijk is, komt niet in hem op. Mensen met Asperger snappen niet waarom je rond de pot zou moeten draaien. Ze staan niet stil bij wat de ander op dat moment graag wil of nodig heeft. De vele nuances van een context, ontgaan hen. Dat ‘eerlijk zijn’ ook kan betekenen dat je wacht om iets te zeggen of dat je niet alles zegt, daar kunnen ze niet bij.

Velen denken dat mensen met Asperger deze dingen niet kunnen leren. Dat kunnen ze wel. Mijn partner heeft geleerd om botte opmerkingen om te buigen in tactvolle, zonder dat het afbreuk moet doen aan de waarheid. Hij heeft geleerd dat hij kan zijn wie hij is zonder de verbinding met de ander te verbreken of te verliezen.

Mensen die mijn man ‘doorsnee’ noemt, mensen zonder Asperger, zitten soms in het andere uiterste. Hun ‘eerlijkheid’ zit al te vaak verborgen achter een mist van beleefde uitspraken, van allerlei kronkels om niet te hoeven zeggen waar het om gaat, uit een wirwar van systemen die ervoor zorgen dat we allemaal netjes met elkaar omgaan, zonder aan de dingen te raken waar het echt om gaat, zonder te confronteren, zonder de schijn te doorprikken. Ook zij hebben iets te leren, namelijk: dat er veel meer verbinding met anderen is als je de waarheid boven de grond haalt, als je over datgene communiceert waar het echt om te doen is.

Twee kanten van één spectrum. Twee uitersten die elkaar kunnen vinden. Ergens in het midden …

Marleen Devisch

 

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X