Je helderder en verstaanbaar uitdrukken!

Je helderder en verstaanbaar uitdrukken!

Helderder als in ‘duidelijker’ en verstaanbaar als in ‘begrijpelijk’! Duidelijk? Ja, want verstaanbaar wil ook zeggen ‘duidelijk hoorbaar’ en helderder kan ook ‘zuivere tonen’ willen zeggen.

Echter, dit laatste gaat over de non-verbale communicatie. En de eerste betekenis gaat over de verbale betekenis van dezelfde zin. Duidelijk?

Sinds wij weten dat helder en verstaanbaar uitdrukken zowel verbaal en non-verbaal wil zeggen, voel ik me steeds meer begrepen. Waarover straks meer.

Echter, vroeger was dat anders. Thuis voelde ik me van kindsbeen af niet begrepen. Nu weet ik dat dat kwam omdat onze interesses totaal anders waren. Waardoor ik een totaal andere woordenschat had opgebouwd.

Daarbij had ik toen nog totaal geen interesse in koetjes- en kalfjesgesprekken waardoor het mij op mijn beurt aan hun woordenschat ontbrak, nodig om dagdagelijks te communiceren met hen.

Toen ik ervoor ging om mijn droom om in het theater een 22 minuten durende keynote ten tonele te brengen, gingen mijn ogen pas echt open.

Een belangrijk aandeel in deze opleiding ging over het leren schrijven van wat je gaat brengen voor jouw publiek. Dit gaat over helder en verstaanbaar woordgebruik voor iedereen.

Al vrij snel stelde de stemcoach vast dat mijn stem daarentegen een enorme uitdaging zou zijn. Ze diende ervoor te zorgen dat ik me helder en verstaanbaar kon uitdrukken met mijn stem.

Dank zij haar inzicht, kennis en kunde, en mijn voor haar nooit eerder geziene inzet, zijn wij er samen in gelukt om mijn stem naar een veel helderder en verstaanbaarder niveau op te tillen.

Elke dag opnieuw ben ik haar daar nog steeds dankbaar voor. Ze heeft een heel speciale plek in mijn hart. Eerst professioneel als stemcoach. Nadien zijn we elkaar opnieuw tegengekomen en om een kort verhaal lang te maken: vervolgens als levens- en zakenpartner.

Wie bij ons een opleiding volgt, deelt onze dubbele ervaringen, en dit maakt de beleving nog helderder en verstaanbaarder tijdens dit avontuur, zowel verbaal als non-verbaal, er alleen maar gemakkelijker op.

Alex Peeters


Heldere communicatie bij mensen met autisme: dé sleutel tot een goed contact

Eén van de dingen die mensen met autisme typeren, is dat ze de dingen letterlijk nemen. Een uitspraak zoals: ‘je mag mij mailen’, die interpreteren ze als: ‘je mag, maar dat hoeft niet.’

In het hoofd van iemand met autisme is het zwart of wit. Het leven en de communicatie bevatten echter vele kleuren. Heel veel dingen zijn niet eenduidig, zijn voor interpretatie vatbaar, hebben een onderliggende agenda, enzovoort. Iemand met autisme moet heel hard werken om dat soort dubbelheden in communicatie te verwerken en om te weten te komen wat dan van hen wordt verwacht.

Helder communiceren is bijgevolg een belangrijke sleutel om misverstanden te voorkomen. Dat is trouwens niet alleen het geval voor mensen met autisme. Elke mens heeft hier nood aan, op de één of andere manier. Mensen met autisme hebben er heel sterk nood aan.

‘Je mag mij mailen’ kan dus helderder. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘mail mij maar door wat je hebt geschreven. Liefst tegen morgen. Als dat niet kan, is het einde van de week ook ok.’ Op die manier moet de ander niet gaan interpreteren wat de bedoeling is.

Want dat is wat we doen als communicatie niet helder is: we vullen zelf in wat we dénken dat de bedoeling is. Mensen met autisme zijn daar niet goed in. Ze willen het begrijpen.

In onze communicatie zijn we er te vaak van overtuigd dat mensen denken zoals wij zelf. Wat wij begrijpen, wat voor ons helder is, is het automatisch ook voor een ander, zo redeneren we. We verplaatsen ons te weinig in het denkkader van de ander, in de manier van redeneren van de ander.

Mensen met autisme helpen ons hierin. Ze verplichten ons als het ware om hun ‘handleiding’ te gaan verkennen, zodat we onze communicatie kunnen afstemmen op hun manier van denken. Ze duwen ons richting meer helderheid.

Je denkt nu misschien: ‘dit is toch niet te doen? Hoe kan je dan nog spontaan zijn?’ Dat dacht ik ook, jaren geleden, toen ik nog maar net samen was met mijn man, die autisme heeft. Ik heb geleerd dat het tegendeel waar is. Doordat wij onze communicatie steeds helderder hebben gemaakt, zijn er veel minder misverstanden tussen ons. We hebben daardoor veel energie over om het gezellig te hebben samen. Communiceren is voor ons veel minder vermoeiend geworden.

Dit is ook wat wij onze deelnemers aanleren: helder communiceren. We merken dat, eens mensen de sleutels daartoe in handen hebben, er een nieuwe wereld voor hen opengaat.

Wil je jouw communicatie ook eens onder de loep nemen en ze beter leren afstemmen op anderen? Wil je minder misverstanden in jouw relaties? Wil je sneller en gemakkelijker een goed contact met iemand opbouwen?

Wij geven jou heel graag onze jarenlange ervaring door.

Wees welkom in de GROEI ACADEMIE!

Marleen Devisch

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Business Practitioner op 18 september, 2, 16 & 30 oktober, 20 november, 4 & 18 december 2020, 15 & 29 januari 2021

NLP Master Practitioner op 25, 26 & 27 september, 23, 24 & 25 oktober, 27, 28 & 29 november 2020 en 12 februari 2021

NLP Practitioner™op 9, 10 & 11 oktober, 13, 14 & 15 november, 11, 12 & 13 december 2020 en 12 februari 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X