Help, mijn partner heeft Asperger! Wat nu? - GROEI ACADEMIE

Help, mijn partner heeft Asperger! Wat nu?

Help, mijn partner heeft Asperger! Wat nu?

Help, mijn partner heeft Asperger! Wat nu?

Vandaag ga ik alvast uit de biecht klappen. Ik heb daar nu eens echt nood aan, om mijn pen te luchten. Dit is al zo’n voorbeeld van ‘asperger-denken’ zie je.

Marleen, mijn vrouw, zal nooit neerschrijven: ‘mijn pen luchten.’ Awel, ik wel omdat ik schrijf met mijn pen vanuit mijn hart, ik schrijf niet met mijn hart. Soms vraag ik me af of jullie van een andere planeet zijn dan wij. Deze waarop ze al schrijvende hun hart luchten.

Wij daarentegen nemen de dingen bewust nogal letterlijk op. En dat is best gemakkelijk wanneer je weet dat ons onbewuste ook best vrij letterlijk is. Logisch toch?

Wij zitten van nature bewust en onbewust, op dezelfde lijn met elkaar, bij wijze van spreken.

Wij zijn eigenlijk bevooroordeeld ten opzichte van vele anderen, waardoor wij onszelf tot veel sneller kunnen leren begrijpen dan vele anderen, zoals wellicht jij die bewust de dingen niet letterlijk opneemt.

Echter onbewust nemen zowel ik, jij, en alle anderen de dingen veelal geheel letterlijk op. Tenzij je bent zoals ik, en ook dat is oké. We mogen er allemaal zijn, is het niet?

Mijn vrouw en wellicht jij, denken ‘A’ en zeggen ‘B’ om de gevoelens van de anderen niet bewust te kwetsen?

Ten eerste, velen zoals de Asperger in mij, gaan van nature vrij gedissocieerd door het leven. Alsof je de toeschouwer bent van je eigen belevingen, en komen hierdoor afstandelijk over, waardoor ze weinig tot geen toegang hebben tot hun emoties, en deze dan ook weinig uiten.
Wij dienden ons eerst te associëren in de beleving, om onze gevoelens te kunnen weten zie je.

En ja. Wij kunnen, net zoals jullie, onszelf leren om te associëren en dissociëren ten op zichte van onze belevingen. Ik vraag me af of deze voor ons aan te leren vaardigheid iets is wat jullie van nature kunnen?
Wanneer je gemakkelijker communiceren wil met ons, leer dan directer te zijn in jouw communicatie naar ons toe.

En ja. Iedereen kan dit leren doen. Ik heb alle vertrouwen in jullie, net omdat ik spreek vanuit de ervaring. Namelijk, ik leer elke dag opnieuw, om mijn natuurlijke, directe, voor mij duidelijke communicatie, in te pakken, te verbloemen met overbodige en verwarrende woorden, zodat mijn communicatie voor jullie zo vertrouwd en natuurlijk mag overkomen.
En ja. Ik bewonder jullie enorm! Want ik ga ervan uit dat jullie net zoals wij, wanneer jullie communiceren met jezelf, dit ook vrij direct doen.
En wanneer ik me vergis, en net zoals ik met meer mensen vrijer wil leren communiceren, voel je dan nu reeds welkom op ons opleidingen.

Alex Peeters


Ter verduidelijking

Bovenstaande tekst is er zo eentje waar mijn Asperger – echtgenoot zijn eigenste zelf is… Mensen met Asperger hebben vaak een heel eigen taalgebruik. Mijn man bezit die vaardigheid in hoge mate … Naast eigen gecreëerde zegswijzen zoals ‘mijn pen luchten’, heeft hij ook een heel eigen manier om dingen uit te leggen. Een eigen taal soms. Eens je eraan gewoon bent, is dit geen probleem.

Meestal is het mijn taak om hier en daar wat verheldering te brengen, zodat iedereen kan volgen. Bij deze doe ik dat met bovenstaande tekst:
Mensen met Asperger nemen de dingen meestal letterlijk. Zoals zij bewust functioneren, zo functioneert ons onderbewuste eigenlijk ook. Bij mensen met Asperger zitten bewust en onbewust op één lijn. Dat is gemakkelijk als je een persoonlijk groeiproces gaat. Bij niet-Aspergers is dat meestal niet het geval.

Wij zeggen A en bedoelen B. Wij kronkelen onze communicatie, om anderen niet te kwetsen. Wij gebruiken beeldspraak en dubbele bodems in hoe wij communiceren. Wij creëren allerlei verdedigingssystemen, die mensen met Asperger niet kunnen bouwen, omdat ze niet in staat zijn om die dubbelheid te creëren. Mensen met Asperger hebben de vaardigheid niet om hun communicatie ‘in te pakken’. Ze kunnen het niet. Ze begrijpen ook de ‘ingepakte’ communicatie van anderen niet. Als ik moe ben en tegen mijn man zeg dat mijn hoofd vol zit, terwijl ik eigenlijk wil dat hij stopt met ratelen, dan vat hij dit niet. Hij tatert gezellig door. Als ik wil dat hij zwijgt, dan moet ik letterlijk vragen om te zwijgen.

Mensen met Asperger zijn van nature toeschouwers van hun eigen beleving. Ze komen afstandelijk over, uiten hun emoties weinig en hebben er geen toegang toe. Ze staan ook op afstand van de emoties van anderen, waardoor ze het etiket ‘niet empathisch’ krijgen. In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen mensen met Asperger wel degelijk leren om toegang te krijgen tot hun eigen emoties en om zich af te stemmen op anderen. Ze zijn er zelfs vaak beter in dan niet-Aspergers, terwijl wij er prat op gaan dat wij van nature meelevend zijn.

Hoe leren mensen met Asperger om zich te verbinden met hun eigen beleving en om zich af te stemmen op anderen? NLP is hier een gouden piste voor. NLP is voor mensen met Asperger een gemakkelijke methode om aan te leren en een zeer goede springplank voor hun persoonlijke groei.

Wees welkom op één van onze opleidingen!

Marleen Devisch

 

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X