Mensen met narcisme: wie zijn ze?

Mensen met narcisme: wie zijn ze?

Je kent ze ongetwijfeld. Mensen die jou het gevoel geven klein en nietig te zijn. Mensen die jou, gewoonweg door een blik een gebaar… in een diep minderwaardigheidsgevoel kunnen catapulteren.

 • Zij hebben het gemaakt.
 • Zij zijn geslaagd.
 • Zij hebben een beter loon, meer succes, meer geluk, meer… Althans, zo stellen ze zichzelf voor. Soms opvallend arrogant, soms subtieler arrogant. Mensen op wie je geen vat hebt.
 • Ze vertoeven in een aura van superioriteit.
 • Ze zijn ongenaakbaar, vaak goed ter tale en rad van tong. Je gaat ze met een boog uit de weg. Of je wordt ‘fan’ en bewondert ze oneindig, je zou alles doen om in hun gunst te komen. Je wilt er geen ruzie mee hebben, hen niet voor het hoofd stoten. Instinctief voel je dat er dan wel eens een moeilijk verhaal zou kunnen starten. Je hebt er een beetje schrik van. Of je staat er lijnrecht tegenover en gaat ermee in het gevecht.

Een gevecht dat sowieso in jouw nadeel afloopt.

 • Je wordt vernederd, al dan niet publiekelijk.
 • Je krijgt het deksel op je neus.
 • Je wordt gekwetst.
 • Je krijgt harde woorden naar je hoofd geslingerd.

Venijnige mails, die jouw zelfvertrouwen de grond in boren. Je voelt de pogingen van de ander om jou in je onderdanige rol terug te dringen. Als je daar niet in meegaat, ben je de pieneut. Het komt niet goed. Er staat een muur met scherp afweergeschut waar je tegenaan botst…

Je kent ze. Het zijn de narcisten onder ons. Mensen die slingeren tussen arrogantie en depressie. Helemaal op zichzelf gericht. Mensen met een laag vernis om zich heen, als bescherming tegen… ja, tegen wat eigenlijk?

Een ‘gezonde persoon’ heeft een evenwichtige kijk op zichzelf.

 • Hij weet dat hij bepaalde gaven heeft.
 • Hij weet evenzeer dat hij zwakke plekken heeft, ambetante kantjes, kleine kantjes.
 • Hij ziet beide. Andere mensen hebben eerder een negatief beeld van zichzelf.

Ze hebben weinig zelfvertrouwen, voelen zich vaak minderwaardig en onzeker en dat is ook te zien. Ze verbergen dit niet voor de buitenwereld. Mensen met narcisme verbergen hun onzekerheid wel. Ze verstoppen het achter een schijnzekerheid, achter arrogantie, achter een gespeeld zelfvertrouwen, achter een overwaardering van zichzelf. Hun leven is helemaal op die rol gestoeld. Ze omringen zich met ongenaakbaarheid, om niet gekwetst te worden. Ze zijn onbereikbaar in hun kwetsbaarheid, in hun menselijke kantjes. Je krijgt die niet te zien. Soms lijken ze hun kwetsbaarheid te tonen, maar ook dat is meestal ‘ingestudeerd’. Ze beseffen dat je, om geloofwaardig te zijn, kwetsbaar moet zijn. Dus tonen ze een kwetsbaarheid aan de buitenwereld die de hunne niet is en zo blijven ze op veilig spelen.

Mensen met narcisme zijn enorm kwetsbaar en heel gevoelig. Om welke reden dan ook hebben ze die kwetsbaarheid niet mogen tonen of zijn ze erin afgestraft. Hun narcisme is de bescherming, de verdediging die ze hebben opgebouwd om te kunnen overleven.

 • Ze hebben het applaus gemist dat elk jong kind nodig heeft als het roept ‘kijk eens wat ik kan!’
 • Ze zijn al heel hun leven op zoek naar de bewondering die ze nooit hebben gekregen.
 • Ze zetten zich boven de anderen om niet de pijn te moeten voelen van hun eigen minderwaardigheidsgevoel of afkeer van zichzelf.
 • Ze hebben bewonderaars nodig om zichzelf in leven te houden. Het zijn kinderen in een volwassen lichaam. Omdat ze zoveel behoeften hebben die moeten ingevuld worden, zijn het ook vaak eersteklas manipulators.
 • Ze kneden anderen naar het beeld dat zij nodig hebben om zich overeind te houden. Daarom trekken ze vaak mensen aan die gemakkelijk anderen bewonderen, die zich gemakkelijk aanpassen, mensen waarmee ze kunnen uitpakken omdat ze capaciteiten hebben die zij zelf niet bezitten.
 • Ze zien  deze mensen als het verlengstuk van zichzelf.
 • Ze voeden zich als parasieten met de energie en de kracht van anderen.
 • Ze hebben niet geleerd om vanuit zichzelf te leven.

Laat dit alvast even bezinken. Kijk eens rond in jouw omgeving. Ken je mensen die narcistisch zijn? Wellicht ken je er. Ze zijn overal te vinden. We hebben allemaal ergens wel wat narcistische trekjes. Maar bij de meesten is dit niet doorslaggevend voor hun persoonlijkheid. Bij echte narcisten wel.

Volgende week kan je hier lezen hoe je met narcistische personen kunt omgaan en wat ze nodig hebben om verder te kunnen groeien…

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Business Practitioner op 18 september, 2, 16 & 30 oktober, 20 november, 4 & 18 december 2020, 15 & 29 januari 2021

NLP Master Practitioner op 25, 26 & 27 september, 23, 24 & 25 oktober, 27, 28 & 29 november 2020 en 12 februari 2021

NLP Practitioner™op 9, 10 & 11 oktober, 13, 14 & 15 november, 11, 12 & 13 december 2020 en 12 februari 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X