Coach zijn: iets voor jou?
Een korte verkenning van het beroep van coach.

Coach zijn: iets voor jou? Een korte verkenning van het beroep van coach.

Coaching is ‘in’. Voor nagenoeg alle menselijke problemen en obstakels, bestaat een coach.

De oorspronkelijke betekenis van het woord ‘coach’ is ‘koets’. Een koets brengt mensen van het punt waar ze zich bevinden, naar het punt waar ze willen zijn.

Coaching richt zich naar de capaciteiten van mensen: elke mens heeft een potentieel aan mogelijkheden in zich. Meestal gebruiken we daar slechts een fractie van. Vaak dromen we wel van wat we zouden willen met ons leven, maar we zetten geen of te weinig stappen om die droom ook echt waar te maken. Omdat we denken dat het niet kan. Omdat we te weinig in onszelf geloven. Omdat we bang zijn om wat we hebben, los te laten en er iets nieuws voor in de plaats te zetten.

Coaching is een zeer actieve, concrete manier van helpen. Het is krachtig en doelgericht. Coaching is een vak. Je kunt het leren.

Coaching bestaat naast andere vormen van begeleiden van mensen, zoals therapie, counseling, consulting, enzovoort. Coaching kan op veel manieren gebeuren. Er zijn verschillende benaderingen en elk hebben ze hun eigen sterktes en zwaktes. Een coach voelt zich beter bij de ene of de andere benadering, naargelang zijn eigen persoonlijkheid. Ook het probleem waarmee de coachee aan komt kloppen, zal mee de werkwijze en de invalshoek van het coachingstraject bepalen.

Er zijn niet alleen verschillende benaderingen van waaruit je kan coachen. Een  coachingstraject speelt zich ook af binnen een bepaald coachingsmodel, dat wil zeggen: een bepaald werkkader, dat meer of minder afgelijnd en gestructureerd is.

Wat moet je kunnen om een goede coach te zijn? En zijn die vaardigheden aan te leren? Uiteraard moet je er een basisaanleg voor hebben. Net zoals niet iedereen geschikt is om timmerman of ingenieur te worden, zijn er ook mensen die niet geschikt zijn om coach te worden. Dit alles laat echter niet af dat heel veel vaardigheden te leren zijn.

 

Vaardigheden die te maken hebben met je persoon

Coach zijn vraagt dat jij jezelf als persoon zo ver mogelijk ontwikkelt. Coaching is een intensief beroep dat veel vraagt aan kracht en stevigheid van de persoon van de coach. Hoe evenwichtiger jij als coach bent, hoe verder jij mensen in hun groei zult kunnen helpen. Je brengt jouw cli?nten zo ver als je zelf staat in je leven. Telkens jij een groeistap zet in jouw eigen leven, open je een deur om de mensen die bij jou komen voor coaching, ook weer een stap verder te brengen.

 

Relationele vaardigheden

Coach zijn betekent dat je voortdurend relaties opbouwt met mensen. Deze relaties zijn geen vriendschapsrelaties, dat zullen we in volgende trainingen uitgebreid bespreken. Het zijn welomlijnde, professionele relaties. Net zoals in andere relaties, zijn daar heel wat vaardigheden voor nodig. Vaardigheden, die je in meerdere of mindere mate hebt en waar je zelf in grote mate aan kan werken.

 

Communicatievaardigheden

Coaching geven is communiceren. Een goede coach beheerst in hoge mate de belangrijke facetten van communicatie: luisteren, empathie, lichaamstaal lezen, motiveren, feedback geven, vragen stellen, jezelf helder uitdrukken, enzovoort.

Naast deze vaardigheden vraagt coaching vooral ‘passie’. Een passie voor mensen. Een passie voor persoonlijke groei. Een passie voor het leven en alles wat daarmee samenhangt. Coaching is een beroep, maar het is veel meer dan dat.

Heeft het jouw interesse gewekt? Heeft het jou bevestigd in een verlangen dat er reeds was? Heeft het jou nieuwsgierig gemaakt? Wil je meer? Of niet?

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data kunnen wijzigen wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment op woensdag 20 mei vanaf 19u45

Inspiratiecafé: Hoe je van je angst verlost geraakt en verder groeit - Wim Heinkens op 25 maart vanaf 19u30


Hypnotic Practitioner op 27, 28 & 29 maart, 8, 9 & 10 mei, 5, 6 & 7 juni en 11 september 2020

NLP Practitioner op 24, 25 & 26 april, 15, 16 & 17 mei, 19, 20 & 21 juni en 12 september 2020

NLP Master Practitioner op 18, 19 & 20 oktober, 13, 14 & 15 december 2019, 7, 8 & 9 februari en 21 maart 2020

NLP Coach op 5, 6 & 7 juni en 4, 5 & 6 september 2020

NLP Business Practitioner op 31 januari, 21 februari, 13 maart, 3 & 17 april, 1 & 22 mei, 12 & 26 juni

Driedaagse training: Basismodellen voor coaching op 8, 9 & 10 mei 2020

Driedaagse training: Introductie tot hypnose op 8, 9 & 10 mei 2020

Driedaagse training: Introductie tot NLP op 24, 25 & 26 april 2020

todo
X