Coaching is een vak!Wil jij dit leren? - GROEI ACADEMIE

Coaching is een vak!
Wil jij dit leren?

Coaching is een vak! Wil jij dit leren?

Wij organiseren de internationaal erkende coachopleiding: Licensed NLP Coach™. Mensen opleiden tot degelijke coaches, het is een grote droom die al jaren in mij leeft. Coaching is een vak. Al te vaak hoor ik mensen vertellen dat ze coach zijn. Als ik vraag naar hun opleiding, krijg ik soms de gekste antwoorden: een weekendje hier, een dagworkshop daar. Of ze zijn helemaal selfmade. Je hoort mij niet zeggen dat er bij deze mensen geen degelijke coaches zitten.

Toch ben ik een grote voorstander van een goeie basisvorming. Je werkt met mensen en mensen zijn geen speelgoed, dat je kunt weggooien omdat het kapot is, doordat je er ondoordacht bent mee omgesprongen. Mensen zijn kwetsbaar. Ze komen net voor coaching omdat ze extra kwetsbaar zijn rond een bepaald stuk in hun leven, in een bepaalde fase van hun leven. Vaak betalen ze veel geld om geholpen te worden. Ze hebben recht op kwaliteit.

Heel wat mensen die zich coach noemen, zijn niet opgewassen tegen de woeligheid die een coachingsproces met zich mee kan brengen, ook al denken  ze van wel. Ik zie heel veel basisfouten bij coaches. Ik zie heel wat mensen die met een groot hart aan de slag gaan, met de beste intenties. Maar ze missen een fundament, waardoor ze zoveel waardevolle kansen laten liggen. Of waardoor ze echt brokken maken.

Naast het werken aan een doel met iemand, geef je jouw cliënt ook heel veel andere dingen: een positief contact, beluisterd worden, geloofd worden, serieus genomen worden, aandacht, bevestiging, aanmoediging… Voor heel wat mensen is dit nieuw. Het is een soort zuurstoftent, die hen vaak als een turbo in gang zet om aan hun groei te werken. In elk coachingsproces komen er ook momenten waarop de cliënt geconfronteerd wordt, uitgedaagd wordt om stappen te zetten die niet zo comfortabel zijn.

Een goeie coach zal niet aarzelen om zijn cliënt te confronteren met bepaalde zaken. En dat kan een deel van die zuurstoftent doen wankelen. Cliënten bouwen soms een ideaalbeeld rond het coachinggebeuren: de coach wordt op een voetstuk geplaatst, alles aan de coaching is super, het kan niet op. Maar zodra de eerste confrontaties er komen, brokkelt dat ideaalbeeld af of stort het ineen. Dit is een gezond kantelmoment. Het betekent dat de cliënt met zijn twee voeten stevig op de grond terecht komt en zijn eigen kracht gaat aanspreken. Het is noodzakelijk om een coachinggebeuren goed  te kunnen doorlopen.

Echter, soms verteert iemand dat kantelmoment moeilijk. Waar hij eerst de coach de hemel inprees, schiet hij nu met scherp. Niets is nog goed. De superlatieven spatten uiteen. Alle pijlen zijn op de coach gericht.

Als je als coach dit fenomeen niet doorhebt, niet kent, niet onderkent, dan bestaat de kans dat je die kritiek persoonlijk neemt. Je laat je verleiden tot een machtsstrijd, je gaat je verdedigen en je gaat mee in de discussie. Of je houdt op met confronteren, uit angst voor de kritiek. Op die manier kan het coachingsproces danig in de soep draaien.

Zo zijn er enorm veel zaken die je kunt leren voorkomen, die je kunt leren opvangen op een professionele manier. Ik wil het jou heel graag leren. Na 25 jaar coaching, voel ik mij als een overrijpe appel. Ik wil mijn ervaring kunnen doorgeven. Omdat mensen mij ter harte gaan. Omdat wij in de GROEI ACADEMIE gaan voor de best mogelijke kwaliteit. Ik kijk er alvast enorm naar uit om van start te gaan! Iedereen die interesse heeft in coaching, is welkom op deze eerste leermodule!

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X