Kwaliteitsvol coach zijn en blijven.Negen pistes voor een blijvende professionaliteit! - GROEI ACADEMIE

Kwaliteitsvol coach zijn en blijven.
Negen pistes voor een blijvende professionaliteit!

Kwaliteitsvol coach zijn en blijven. Negen pistes voor een blijvende professionaliteit!

Coach worden is voor velen een grote droom. Er zijn vele opleidingen voor. Na die opleiding ga je het werkveld in. Een werkveld met mensen van allerlei pluimage. Elk met zijn verhaal, elk met zijn eigenheid. Coach zijn is elke dag een nieuw avontuur en dat blijft zo. Je bent nooit ‘gearriveerd’. Elke coaching is weer anders. Als coach moet je beschikken over een grote waaier van vaardigheden. Vaardigheden, die vragen om blijvend bijgeschaafd te worden. ‘Levenslang leren’ geldt ook voor coaches. Professionaliteit betekent dat je die verzameling vaardigheden up to date houdt, je hele carrière lang. Je vindt hieronder een overzicht van verschillende pistes die je daarvoor kunt bewandelen.

 

1. Blijf zelf groeien

Je brengt je cliënten zo ver als je zelf staat in jouw groeiproces. Hoe steviger jij staat in het leven en hoe authentieker jij je leven leeft, hoe groter de kans dat je ook jouw cliënten op dit traject meeneemt. Mensen voelen het als jij als coach getuige bent van ‘blijvend werken aan jezelf’. Het zal hen motiveren om zelf ook ver door te groeien.

 

2. Ken je waarden

Weet wat jij goed en fout vindt. Het zal mee bepalen hoe je omgaat met je cliënten, hoe je jezelf in de markt zet, hoe je omgaat met beroepsgeheim, hoe je samenwerkt met anderen, wat jouw diepste drijfveren zijn om coach te zijn, enzovoort. Leven vanuit jouw waarden, geeft duidelijkheid, voor jezelf en voor anderen. Zo weet iedereen waar jij voor staat.

 

3. Blijf jezelf bijscholen

Als coach je eigen weg verder zetten, betekent ook dat je voortdurend aan die weg moet timmeren. Nieuwe input is dan ook geen overbodige luxe.

Door zelf trainingen te blijven volgen, scherp je ook je interesseveld aan.

 

4. Laat je helpen

De kwaliteit van wat je als coach te bieden hebt, kan nooit groot genoeg zijn. Om deze kwaliteit te kunnen waarmaken, heb je voor jezelf voldoende houvast nodig. Er valt altijd iets te leren, hoeveel jaren ervaring je ook hebt. Bij een mentor kan je met al je vragen en bedenkingen terecht rond je cliënten, rond jouw werkmethode, rond hoe je je voelt als coach, rond de weg die je als coach voor ogen hebt en hoe je die weg kunt verder zetten, enzovoort.

Een mentor deelt zijn ervaring met jou en zoekt samen met jou rond datgene wat jou professioneel bezighoudt. Het is een wederzijdse uitwisseling van kennis, inzicht en ervaring, die jouw professionaliteit sterk kan verhogen en op een hoog niveau kan houden.

 

5. Werk samen met anderen

Een eigen praktijk als coach kan eenzaam zijn. Er zijn weinig collega’s om je heen om mee uit te wisselen of om mee samen te werken. Een netwerk vormen met collega coaches, kan een belangrijke ondersteuning zijn. Je staat ook veel sterker als je kunt samenwerken met anderen over verschillende disciplines heen: huisartsen, therapeuten… Dit soort multidisciplinaire samenwerking bevordert de erkenning van het vak van coach en maakt jou en andere hulpverleners bewuster van de mogelijkheden en de grenzen ervan.

 

6. Bouw een professionele relatie op met je cliënten

Schep een positief klimaat waarin vriendelijkheid, veiligheid, vertrouwen, duidelijkheid, stabiliteit en respect op de voorgrond staan. Stel je open voor de persoon die om hulp komt vragen. Heb belangstelling voor zijn leven, voor zijn interesses, voor zijn waarden, voor wie hij of zij is als mens. Bouw een contact op dat gebaseerd is op echtheid en eerlijkheid.

 

7. Wat wil je uitstralen?

Professionaliteit zit in alles verweven.

Hoe kom je met jezelf naar buiten? Hoe communiceer je met de buitenwereld? Met potentiële cliënten, organisaties, bedrijven, teams… en met collega’s?

Hoe wil je eruit zien? Welke kleren wil je dragen?

Welke waarden wil je overbrengen?

Kortom: welke uitstraling wil jij naar buiten brengen?

Zorg ervoor dat deze uitstraling in heel je onderneming, in je gedrag, in heel je doen en laten, zichtbaar is.

Zorg ervoor dat er een lijn in zit. Als mensen bijvoorbeeld jouw website zien enerzijds en jou daarna live zien verschijnen, dan moeten ze de connectie tussen die twee kunnen maken. Als je gaat voor inhoudelijke kwaliteit, zet dan geen lege woorden op een mooie website, maar zorg er dan voor dat je die kwaliteit effectief ook kunt bieden.

 

8. Wees open op de maatschappij

Coaching en training geven is een gebeuren tussen een beperkt aantal mensen. Toch gaat het veel verder dan dat. Je kunt het in een ruimer kader plaatsen. De mate waarmee jij je met dit ‘groter kader’ kunt verbinden, kan mee de kwaliteit en de professionaliteit bepalen die jij biedt. De mensen die jij helpt, zullen standvastiger in het leven staan. Ze zullen op hun beurt iets voor anderen kunnen betekenen. Zo werk je als coach mee aan ‘clusters’ van mensen die de maatschappij een positieve wending kunnen geven. Dit beseffen, kan veel meer zin geven aan jouw werk als coach.

 

9. Ook de zakelijke kant is van belang

Coach zijn is niet alleen gesprekken voeren met mensen. Het is tevens een onderneming, een praktijk… draaiende houden. Dit gaat niet vanzelf. Er is een administratief luik dat niet te onderschatten is. Informeer je hiervoor goed en laat je helpen waar nodig. Er zijn voldoende degelijke instanties die jou met raad en daad kunnen bijstaan.

Professionaliteit is niet meer hetzelfde als pakweg vijftig jaar geleden. De tijd dat een hulpverlener beschouwd werd als diegene die ‘het’ wist en je cliënt als de onwetende, is voorbij. Professionaliteit vandaag vraagt om een brede kennis en heel wat relationele en sociale vaardigheden. Werk eraan en blijf dit doen. Maak het verschil…

 

Marleen Devisch en Alex Peeters zijn beiden coach en trainer. Ze willen zoveel mogelijk mensen inspireren om een  gelukkiger en vrijer mens te zijn

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X