Gelijk hebben, of gelukkig zijn, dat is de vraag!

Gelijk hebben, of gelukkig zijn, dat is de vraag!

Zeer lang geleden stonden alle anderen bij mij steeds op de eerste plaats en kwam ik voor mezelf totaal niet op. Ik was alles behalve assertief. Op een gegeven moment vertelden de anderen me dat het hoogtijd werd dat ik voor mezelf leerde op te komen. Ze konden de pijn niet meer aanzien van de prijs die ik betaalde om niet voor mezelf te durven opkomen.

Zo gezegd zo gedaan. Wetende dat mijn allerbelangrijkste waarden: ‘eerlijkheid’ en ‘rechtvaardigheid’ zijn werd ik zonder het te beseffen over-assertief. Ik werd een expert om in elke denkbare context waar ik daadwerkelijk gelijk had, zodanig assertief op te treden, dat de anderen enkel mijn gelijk konden beamen. Elke keer ik alzo mijn gelijk haalde, streelde dit mijn ego, en ik werd in mijn ogen steeds zelfverzekerder. Op mijn voorhoofd stond te lezen: ‘sol met mij en je zal het geweten hebben’.

Doch, na enige tijd bemerkte ik dat deze anderen, zo nu en dan, naar mij een blik wierpen die ik toen nog niet plaatsen kon. Doch ik zag hier geheel geen kwaad in en ik negeerde deze botweg.

Op een zwoele zomerse dag toen ik samen met één van mijn beste vrienden op een terrasje wilde genieten van een zeer lekker fris pintje bier, geheel gevuld tot aan het streepje, met een lekkere kraag daarbovenop, bemerkte ik dat deze pint echter maar voor ¾ gevuld was en dat de zo gegeerde kraag bijna geheel ontbrak. Dus, ik sprak de ober hierop aan, en even later kreeg ik een perfect getapte pint bier. Echter, deze ober was hardleers en ik heb dit zo’n paar keer dienen te doen. Na de derde pint verscheen bij mijn vriend die bewuste blik. Echter, deze keer stelde hij me een vraag, die me sindsdien is bijgebleven. Hij vroeg me: ‘Wat is het belangrijkste! Jouw moment van gelijk hebben of ons gelukkig samenzijn?‘ Die kwam binnen als een bom.

Wat had ik gemist? Ik was me van geen kwaad bewust, en vroeg om duiding. Toen vertelde mijn vriend me dat, telkens ik de ober wees op de niet perfect getapte pint, ik hem hierdoor in verlegenheid bracht, waardoor hij zich alles behalve gelukkig voelen kon. Toen zei hij dat in zijn ogen mijn pint ondergeschikt was aan het geluk van het samenzijn. Dit sloeg opnieuw in als een bom. Hij had gelijk… Gelukkig zijn, behoeft geen vraag!

PS: De periode dat het me ontbrak om assertief te zijn handelde ik geheel vanuit het oogpunt ‘de andere op de eerste plaats’ (metaprogramma: ‘ik, mezelf’ – ‘de andere’) en dit te allen tijde, ook als dit ten koste gaat van mezelf. Toen ik assertief werd, sloeg ik zonder het te beseffen om naar de andere kant met als gevolg dat ik enkel handelde vanuit ‘mezelf’. Nadat mijn beste vriend me hierop wees, ben ik me anders gaan gedragen. Of ik ‘mezelf’ of ‘de andere’ nu op de eerste plaats zet hangt enerzijds af van de context, en anderzijds van het feit of binnen deze context ‘de andere’ of mijn waarden: ‘eerlijkheid’ en ‘rechtvaardigheid’ echt in het gevaar komen’. Nu leef ik vanuit een veel beter evenwicht dan vroeger, en verkies ik om gelukkig te zijn, boven gelijk te hebben.

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN


Gratis webinar: Hoe worden jullie een beter team? op woensdag 19 februari om 19u00

Kennismaking en infomoment op woensdag 19 februari vanaf 19u45

Inspiratiecafé: Ik ben meer dan alleen mijn ziekte - Irina Van Gyseghem op 26 februari vanaf 19u30

Hypnotic Practitioner op 27, 28 & 29 maart, 8, 9 & 10 mei, 5, 6 & 7 juni en 11 september 2020

NLP Practitioner op 24, 25 & 26 april, 15, 16 & 17 mei, 19, 20 & 21 juni en 12 september 2020

NLP Master Practitioner op 18, 19 & 20 oktober, 13, 14 & 15 december 2019, 7, 8 & 9 februari en 21 maart 2020

NLP Coach op 5, 6 & 7 juni en 4, 5 & 6 september 2020

NLP Business Practitioner op 31 januari, 21 februari, 13 maart, 3 & 17 april, 1 & 22 mei, 12 & 26 juni

Driedaagse training: Basismodellen voor coaching op 27, 28 & 29 maart 2020

Driedaagse training: Introductie tot hypnose op 27, 28 & 29 maart 2020

Driedaagse training: Introductie tot NLP op 24, 25 & 26 april 2020

todo
X