Ik heb schrik van die technieken van NLP - GROEI ACADEMIE

Ik heb schrik van die technieken van NLP

Ik heb schrik van die technieken van NLP

Onlangs kwam iemand bij ons langs voor een workshop. Een beetje aarzelend. Na een tijdje kwam haar zorg naar boven. ‘Ik heb schrik van die technieken van NLP™’. Ik begreep haar volkomen. Het woord ‘technieken’ maakt ook in mijn hersenen allerlei associaties wakker. Ik denk aan alles, behalve aan persoonlijkheidsontwikkeling. Ik verbind het woord ‘technieken’ niet met een mens die wil groeien. Ik verbind het met computers, met loodgieters, met elektriciens, met ingenieurs, met machines, garagisten, met alles wat ingewikkeld is en mij hoofdpijn bezorgt. Maar technieken toepassen op een mens?

Neen, bedankt. Het geeft mij het gevoel dat ik gereduceerd word tot een verzameling hersenverbindingen waar kan aan gesleuteld worden. Een beetje herprogrammeren hier, enkele nieuwe linken in mijn brein leggen daar en klaar is Kees.

Zijn mensen te herleiden tot hersenverbindingen?

En is NLP niet meer dan een verzameling techniekjes? 

Twee vragen, de moeite waard om bij stil te staan...

Mensen hebben een brein. En ja, zonder dit brein zouden we niet kunnen leven. We zijn inderdaad een verzameling hersenverbindingen, die ervoor zorgen dat we praten, denken, handelen, voelen. Zonder hersenen, niets van dit alles. Mensen die getroffen worden door een hersenbloeding of een andere hersenaandoening, zijn zichtbaar veranderd in vergelijking met hoe ze vroeger waren. Er moet in ons brein niet veel gebeuren opdat ons denken, voelen en handelen grondig wijzigen. Ons brein stuurt dus heel veel in ons leven. Net zoals  een motor essentieel is om een auto te laten rijden. Toch is een auto meer dan alleen de motor. Mensen worden niet verliefd op de motor van een auto, maar op het geheel: de kleur, het model, de kracht, de uitstraling, enzovoort. Een mens is evengoed meer dan enkel zijn of haar brein.

  • We zijn geen robots.
  • We creëren ‘maïzena’  tussen onszelf en anderen, tussen onszelf en onze omgeving. 
  • We hebben een brein dat de motor is achter onze handelingen, maar tegelijkertijd omhullen we dit ‘technisch’ gegeven met ‘iets’ wat die motor overstijgt. Dat ‘iets’ vertrekt ook vanuit onze grijze cellen. 

Toch noemen we het graag ‘mysterie’, ‘bewustzijn’ of wat dan ook.

  • We willen dit voelen, meemaken in ons leven.
  • We willen niet sleutelen aan onszelf, als waren we een motor van een auto waar, met enkele ingrepen, een betere motor uit kan groeien.
  • We willen die ingrepen wel doen, op voorwaarde dat ze ingebed zijn in een warmmenselijk contact, waarin we ons ontvangen voelen, waar we respect krijgen, waar we beschouwd worden als een uniek individu.
  • We willen graag gezien worden, gehoord worden, erkend worden. Ontdaan van deze ‘verbindingsdraadjes’ tussen onszelf en de anderen, voelen we ons herleid tot een onpersoonlijke, naakte machine. Geen mens wil zich daaraan geven.

 

Ik heb schrik van die technieken van NLP’

was bij onze deelnemer een uiting van deze behoefte aan menselijkheid. Een behoefte om erkend te worden als persoon en niet louter beschouwd te worden als een verzameling neuronen. Is NLP enkel een verzameling techniekjes? Persoonlijk vind ik dat NLP eigenlijk geen ‘technieken’ heeft. Het is zoveel meer dan dat. NLP is een verzameling tools, die je kunt gebruiken, die je kunt leren. Die tools geven je ontzettend veel inzicht in jezelf en in anderen. Ze helpen jou om in jouw brein nieuwe wegen te creëren, die jou net die ‘maïzena’ waar we allemaal zo van houden, meer kunnen laten beleven. 

Stel dat je een heel slecht gevoel hebt rond een bepaald gebeuren. Dat gevoel voel je vooral in je maag. Het draait rond. En hoe meer je aan dit gebeuren denkt, hoe sneller dit gevoel in jouw maag ronddraait. Door het in gedachten de andere kant te laten opdraaien (ik stel deze oefening nu heel vereenvoudigd voor), verandert ook jouw gevoel. Dat klinkt misschien heel ongeloofwaardig. Toch is het een NLP-‘techniek’ die bijzonder krachtig is. Ik zie graag de verbaasde blik op het gezicht van mensen bij wie we deze oefening doen. ‘Mijn gevoel wordt positief!‘ Ze weten niet wat hen overkomt. Deze ‘techniek’ passen we toe. Het doet inderdaad iets in onze hersenen. We voelen ons anders, beter, nadien. Passen we dit toe als waren mensen een robot? Bijlange niet! We ontvangen mensen met veel liefde en respect.

We zorgen ervoor dat ze zich veilig voelen, we luisteren, en we stellen vragen. Het moet klikken, anders kunnen we niet werken. We creëren verbinding. Pas dan kunnen we aan de slag. Er moet vertrouwen zijn, openheid, transparantie, echtheid. Pas dan zijn mensen bereid om een oefening, ook al vinden ze die een beetje raar, een kans te geven. Nadien evalueren we en meestal krijgen we de dag nadien een mailtje met een verhaal van hoe er in hun dagelijks leven iets is veranderd. Onze deelnemer in kwestie schreef ons: “Uiteindelijk ben ik jullie zeer dankbaar, want door alles eens buiten mezelf te plaatsen, kon ik weer naar mijn “ik”, een interventie-techniek die ik toch zal blijven gebruiken”. Zo bang als ze was om ‘technieken’ over haar heen te krijgen en herleid te worden tot een robot, zo blij is ze nu, om wat haar is overkomen. 

‘Techniek’ moet samengaan met menselijkheid. We zijn ons brein, maar we zijn en blijven ook mysterieuze wezens, die nood hebben aan empathie en menselijkheid. Wezens, die ingenieus in elkaar zijn geknutseld, zowel fysisch, mentaal als emotioneel. NLP te technisch? In de verste verte niet. Ik zou eerder durven zeggen: wil je het mysterie van de mens écht van dichtbij meemaken, volg dan eens iets van NLP. Wees niet verbaasd dat je met open mond zult zitten kijken en luisteren… En daar kan geen enkele ‘techniek’ tegenop!

Wees welkom in de GROEI ACADEMIE!

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X