Macht der gewoonte - GROEI ACADEMIE

Macht der gewoonte

Macht der gewoonte

Soms is het sterker dan mezelf. En het is geen verstrooidheid!

Onlangs vertrokken we van ergens in Vlaams-Brabant naar mijn ouders. Onderweg gingen we een kleine tussenstop doen, om ergens we in de nabije buurt, iets te gaan afgeven.

Onderweg op weg naar deze tussenstop, zijn we aan het praten over mijn ouders. Plots besef ik dat we reeds de richting op weg naar mijn ouders aan het rijden zijn. Echter, we kunnen ons niet herinneren deze tussenstop reeds achter de rug te hebben. Herkenbaar?

En dit is niet de eerste keer dat mij zoiets overkomt. Ik herinner het me nog alsof het zopas gebeurde. Ik dien er nog bij te vertellen dat ik in deze periode van mijn leven elke zaterdagochtend naar Limburg reed, en elke zaterdagnamiddag naar Namen. Op die bewuste dag, die ik me als gisteren herinner, diende ik die ochtend niet naar Limburg. In namiddag rij ik, zoals elke week, naar Namen.

Dat dacht ik. Enige tijd onderweg besef ik me plots dat ik richting Limburg, en niet richting Namen aan het rijden ben. Ja. Herinner je dat ik die dag niet naar de Limburg diende te gaan, en vanuit de macht der gewoonte dat ik elke zaterdag als eerste in de richting naar Limburg de snelweg opging zorgde ervoor dat ik dit nu wellicht geheel onbewust heb gedaan.

Net zoals daarstraks. Toen we onderweg waren naar mijn ouders. We hebben de gewoonte om onderweg naar mijn ouders, veelal over mijn ouders te praten, zie je?

En ja, ons onderbewuste herkent patronen. Ik vraag me af wie allemaal weet dat dit één van de natuurlijke wijzen van onbewust aanleren van nieuw gedrag is. Eens we dit kunnen voeren we dit op automatische piloot uit en staan we bij ons leerproces niet meer stil.

En telkens wanneer we tegen deze patronen ingaan, kan het zijn dat je bewust even verward bent. Dit komt omdat je het ene doet terwijl je het andere dacht te gaan doen. En omdat je onbewuste het gewoonte patroon herkent, en vandaar geheel automatisch het bijhorende gedrag vertoont.

Weten welke richting je bewust wil uitgaan is één. Bewustwording welke richting je onbewuste uitgaat, vanuit jouw gewoontepatronen is voor velen onder ons een aan te leren vaardigheid. Hoe zit dit bij jou, vraag ik me nu af.

Alex Peeters


Leren en leren is twee

Wat mijn man hierboven schrijft, is eigenlijk een zeer geruststellende gedachte. We leren via patronen. Als we iets voldoende lang doen, dan wordt het een patroon. En dan gaan we het automatisch uitvoeren. Als je daarop doordenkt, dan wil dit zeggen dat we heel veel kunnen aanleren.

Onlangs ontmoette ik iemand die heel veel angst heeft om in de wagen te rijden en met name om te parkeren. Als ze ergens naartoe gaat, dan parkeert ze zich soms op 2 km van waar ze moet zijn, omdat die parking haar geen schrik aanjaagt. Dat heeft consequenties, want op die manier kan ze nooit iemand meenemen in de wagen die niet meer zo goed te been is. Ze verliest er ook onnoemelijk veel tijd door. Ook dit is een patroon. Het is haar manier om met haar angst voor parkeren om te gaan.

De vraag is of er geen slimmere manier bestaat hiervoor. Uiteraard wel. Momenteel is ze rijlessen aan het volgen, voornamelijk rond parkeren. Telkens en telkens weer parkeren, en opnieuw, en opnieuw. Tot het een automatisme is geworden. Tot haar onderbewustzijn het heeft opgenomen en het gewoon uitvoert.

In deze visie kunnen we niet alleen veel aanleren, maar evengoed veel afleren. Patronen die ons niet helpen, kunnen we overschrijven, door andere aan te leren. In ons voorbeeld van hierboven, zal deze vrouw parkeervaardigheden aanleren, zodat haar oude patroon overbodig wordt. Ze zal het niet meer gebruiken. Het is er nog, maar het ziet eruit als een bospad dat niet meer bewandeld wordt. Het verdwijnt in het geheel.

Is dit voor jou een interessante gedachte? Wil jij leren hoe je jouw niet-helpende patronen kunt afbouwen en er nieuwe voor in de plaats creëren? Dan zijn onze opleidingen zeker iets voor jou! Wees welkom!

Marleen Devisch

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X