Soms, wanneer ik mijn mening deel... - GROEI ACADEMIE

Soms, wanneer ik mijn mening deel, roept deze weerstand op. Herkenbaar?

Soms, wanneer ik mijn mening deel, roept deze weerstand op. Herkenbaar?

Voor mij wel. Vroeger, toen ik nog niet wist wat ik straks in alle vertrouwen met jullie ga delen, kwam het regelmatig voor dat wanneer ik mijn mening deelde aan een ander, eentje waarvan ik rotsvast overtuigd ben, waar ik helemaal achtersta, dat ik de ander in het harnas kon jagen, omdat deze zich door mijn woorden aangevallen voelde.

Toen wist ik nog niet dat vele van de mensen die zich aangevallen voelden, er een andere mening op nahielden en bij wie het overkwam alsof mijn mening met de bulldozer door hun strot werd geduwd, iets wat volledig onbewust weerstand activeerde in hun lichaam.

Ik diende toen nog een methode te vinden en aan te leren, waarmee ik anders dan bot overkwam bij deze mensen. Een methode waarbij je de ander in zijn gevoelens niet onnodig raakt. Eentje waarbij wat ik vertel hen zo vertrouwelijk mogelijk in de oren klinkt, binnen hun eigen comfortzone, alsof het reeds deel uitmaakt van hun eigen leefwereld.

Nieuwsgierig? Ik alvast!

Om deze reden besloot ik om veel meer aandacht te schenken aan de reactie van anderen op de meningen die ik met hen deelde.

Op een gegeven moment bemerkte ik dat de mensen die tot mijn leefwereld behoorden in de gegeven context, die dachten zoals ik, die dezelfde dingen belangrijk vinden, enzomeer… dat deze overeenstemming wel eens aan de basis van het gebrek aan weerstand bij hen zou kunnen liggen.

Zij knikten ja en stemden in met wat ik zei. Waar experimenteren en de dingen observeren vanuit verschillen al niet goed ivoor s, samen met het feit dat je, wanneer iets niet werkt, iets anders uittest, een aanrader is.

Tingelingeling lingling ging het in mijn hoofd: ‘Overeenstemming’ zei een stemmetje in mij. En mijn belletje viel. Wat zou het geven wanneer ik eerst op de leefwereld van de ander zou gaan afstemmen?

Ik dien mij dan wel maximaal relevant af te stemmen op de mening die ik wil overbrengen, ook op de randvoorwaarden om deze mening zo vanzelfsprekend mogelijk te kunnen overbrengen, zodat de boodschap met een minimale weerstand beluisterd kan worden door de ander.

Wetende dat ze deze mening daarna nog steeds verwerpen kunnen. Echter, vanuit de afstemming blijft de boodschap ergens wel hangen, terwijl vanuit weerstand deze wellicht in dovemansoren was terechtgekomen.

En deze overeenstemming in de leefwereld van de ander kan je vooral ontdekken tijdens koetjes en kalfjes gesprekken, door het stellen van gerichte vragen, jou over te brengen mening indachtig. Het ergste wat er gebeuren kan is dat anderen plots gaan denken dat je tot veel meer interesse in hen vertoont.

Echter, dit neem ik er graag bij, wetende dat het ertoe bijdragen zal dat mijn mening steeds meer gehoord zal worden, en ik het gevoel hebben zal dat ik me steeds beter begrepen voel?

Wat denk jij?

En hetgeen ik in alle vertrouwen delen wilde met jou is dat deze methode onderdeel is van onze NLP-opleidingen.

Alex Peeters


Afstemming: basissleutel voor een goed contact

Toen ik bovenstaande tekst las, die mijn man had neergeschreven, heb ik bepaalde zinnen enkele keren opnieuw moeten lezen. Ik heb mij daarna extra afgestemd op zijn taal, op zijn manier om dingen te verwoorden. Iemand met het syndroom van Asperger, verwoordt zaken vaak op een heel eigen manier.

Is dat een probleem? Neen. Het is een kwestie van afstemmen. Afstemmen op de denkwereld van de ander. Afstemmen op hoe iemand kijkt naar de wereld, hoe iemand dingen aanvoelt, wat voor iemand belangrijk is.

Wil je een boodschap overbrengen aan iemand, dan is het eerste wat van belang is, afstemmen. Jij kunt vervuld zijn van datgene wat je wilt communiceren, doch de ander daarom nog niet. Jij kunt ervan overtuigd zijn dat je het bij het rechte eind hebt, de ander kan een totaal andere overtuiging hebben.

Jouw boodschap valt in het niets als je ze niet afstemt op diegene voor wie ze bedoeld is.

Afstemmen‘ is veel meer dan empathie. Als je empathisch bent, verbind je je vooral met de gevoelens van een ander. Wanneer je je afstemt, verbind je je met de hele binnenwereld van de ander. Als je juist leert afstemmen, verlies je je niet in de ander. Dan huil je niet mee als de ander huilt, dan wil je de ander niet ‘redden’, en dan neem je een gezonde afstand, zodat je voldoende verbinding behoudt, maar toch ook voldoende ruimte laat tussen jou en die ander.

Een grote valstrik bij communicatie, is dat we die connectie vergeten te maken. We vertrekken vanuit ons eigen denkkader en we gaan ervan uit dat de ander daar automatisch in mee zal gaan, dat onze antwoorden ook zijn of haar antwoorden zullen zijn. En dan schrikken we dat de ander zich gaat verdedigen, dat onze boodschap niet binnenkomt, ook niet als we ze blijven herhalen.

Stem eerst af. Vind een ingangspoort, zodat de ander ontvankelijk is voor wat je wilt meedelen. Connecteer met de ander.

‘Connecteren’ is de eerste schakel van een reeks basissleutels die we in de Groeiacademie hoog in het vaandel dragen.

Wil jij deze sleutels onder de knie krijgen? Wees welkom!

Marleen Devisch

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 6, 7 en 8 november 2020

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

todo
X