Wat dierenrechten mij bijbrachten aangaande persoonlijke groei - GROEI ACADEMIE

Wat dierenrechten mij bijbrachten aangaande persoonlijke groei

Wat dierenrechten mij bijbrachten aangaande persoonlijke groei.

Onlangs daagde iemand me bij wijze van spreken uit om iets te schrijven waarbij dierenrechten, de aanzet is.

Mijn woordenboek zegt: ‘bij dierenrechten gaat het hem om de subjectieve rechten die men toekent aan alle dieren, verschillend van de mens.’ Wij zijn eveneens dieren, echter, wij behoren tot de dierensoort: ‘de mensen’. Om deze reden hebben we het over ‘mensenrechten’, als wij het over onszelf hebben.

En binnen deze rechten hebben we het onder andere over het ‘integriteitsrecht’. Integer zijn wil voor mij zeggen dat je eerlijk bent, dat je zegt wat je doet. En dat je oprecht bent, dat je doet wat je zegt. En dat je onomkoopbaar bent. En dit laatste trekt, aangaande persoonlijke ontwikkeling, nog het meest van al mijn aandacht, zie je.

Veel mensen die onze opleiding volgen, willen authentieker overkomen. Mede omdat je dan met veel meer impact overkomt. En congruentie is hierbij één van de sleutels, en dus enorm belangrijk. Met andere woorden: ‘iemand ‘die zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt.’ Dat punt van integer zijn begrijpen we veelal allemaal.

Echter, het niet omkoopbare essentiële deel in jezelf aangaande persoonlijk groei, is veelal een ander paar mouwen. Het aantal drogredenen, uitvluchten, smoezen… die iemand kan bedenken om alles bij het oude te laten, om niet in beweging te komen, om zijn uitstelgedrag in stand te houden, is enorm groot.

Met andere woorden, de vaardigheid tot behoud van het gekende, door zichzelf om te kopen is enorm. En dit staat veelal de integriteit met zichzelf in de weg. Dus de authenticiteit. Dus charismatisch overkomen. Herkenbaar?

Alex Peeters


Eerlijk zijn met jezelf en met anderen: voorwaarde om te kunnen groeien

De meesten onder jullie zullen de cartoon kennen: twee plaatjes met een groepje mensen en iemand die vooraan staat te spreken. De spreker stelt twee vragen: ‘wie wil verandering?‘ Iedereen steekt zijn vinger op. De tweede vraag: ‘wie wil veranderen?‘ kan op veel minder bijval rekenen. Als je aan mensen vraagt of ze willen groeien en ontwikkelen als mens, krijg je zelden of nooit een negatief antwoord. Als je echter vraagt wat ze er voor over hebben om dit proces mogelijk te maken, dan krijg je vaak aarzelende blikken.

We willen het gemakkelijk. De toverknop, waardoor ons leven op een magische manier draait in de richting die we willen. En die toverknop bestaat niet. Het leven zelf kneedt ons mee tot wie we zijn op een bepaald moment. Willen we daar verandering in brengen, dan zullen we stappen moeten ondernemen.

Niet iedereen is klaar voor dit avontuur. Het vraagt enkele grondhoudingen om een persoonlijk groeiproces goed te kunnen doormaken. Eén van deze grondhoudingen is ‘eerlijk zijn met jezelf‘. We houden onszelf gemakkelijk voor de gek. We geven een draai aan de werkelijkheid. We hebben een verborgen agenda, ook in de relatie met onszelf. We maken ons dingen wijs.

Onlangs had ik een gesprek met iemand die kwam pleiten om haar een andere functie te geven in het bedrijf. Ze was zeer overtuigend in wat ze wou. Ze zag het als haar persoonlijke missie, om nog overgeplaatst te worden naar een andere afdeling. Ook al nadert ze de pensioenleeftijd, toch had ze nog veel te bieden. Haar werk voor het bedrijf was niet af, zo zei ze. Op zich een mooi verhaal, zou je kunnen zeggen.

We zochten met het management naar een oplossing voor deze vrouw. We namen haar vraag serieus. We vonden een soort van tussenoplossing, waarin ze deels in een andere afdeling kon werken en deels in haar oude afdeling bleef, omdat ze daar nodig was volgens ons. Ons antwoord kon haar niet bekoren. Opeens was er geen sprake meer van ‘persoonlijke missie‘. Ze kreeg niet volledig wat ze wou, maar toch een deel. We dachten dat ze er blij zou mee zijn. Dat was ze dus niet. We vroegen door. Uiteindelijk kwam de waarheid naar boven. Als ze eerlijk was met zichzelf, was het haar enkel te doen om van afdeling te veranderen, omdat ze het niet meer kon vinden met enkele collega’s. Ze was zich nauwelijks bewust van haar eigen verborgen agenda.

We hebben haar op de oude afdeling laten werken, met extra ondersteuning om zich beter te kunnen handhaven naar haar collega’s.

Hadden wij haar oorspronkelijke wens gevolgd, dan was ze wellicht in eerste instantie blij geweest. Als ze in die nieuwe afdeling echter collega’s ontmoette waarmee het niet klikte, dan zat ze wellicht opnieuw met een probleem. Nu we de waarheid hebben blootgelegd, kan ze echt groeien.

Eerlijkheid met jezelf en met anderen is de weg naar een meer integer bestaan.

Wil je te weten komen hoe jij kan leren om eerlijker te zijn en je eigen groeiproces te bespoedigen? Wees welkom op één van onze opleidingen!

Marleen Devisch

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

Onderstaande data zijn aangepast wegens de coronavirus maatregelen

Kennismaking en infomoment bijna elke derde woensdagavond van de maand.


NLP Practitioner™op 22, 23 & 24 januari, 26, 27 & 28 maart, 28, 29 & 30 mei en 26 juni 2021

NLP Master Practitioner 5, 6 & 7 februari, 23, 24 & 25 april, 11, 12 & 13 juni & 26 juni 2021

NLP Business Practitioner op 19 februari, 5 & 19 maart, 2 & 16 april, 21 mei, 4, 18 & 25 juni 2021

Basismodellen voor coaching op 26, 27 en 28 februari 2021

NLP Coach op 30 april, 1 & 2 mei en 10, 11 & 12 september 2021

Hypnotic Practitioner op 10 woensdagen, data samen te bepalen in onderling overleg

Tot 10 december 2020 VROEGBOEKKORTING van 21 % ten opzichte van de deurprijs, bij inschrijven en betalen aan één van onze opleidingen, gelding vanaf vermelding van 'VROEGBOEK10KORTING21' tijdens jouw inschrijving. Deze vroegboekkorting is niet cumuleerbaar met andere acties.

todo
X